Prefabwoningen in Kesteren

Geplaatst op: 11-04-2017 11:59

Prefab woningen in Kesteren

 

De vraag naar goedkope huisvesting neemt toe. Onder andere starters, spoedzoekers (scheiding), studenten, statushouders en zorgvragers, zijn mensen die hier voornamelijk naar op zoek zijn. Betaalbare woningen voor deze doelgroep, heeft geleidt tot het plaatsen van prefab woningen in de wijk Kesteren, op het terrein naast het Cruyff Court en tegenover de dierenkliniek. Prefabricage woningen (prefab), worden in de fabriek vooraf al gemonteerd en worden op de bouwlocatie verder afgewerkt. Dat versnelt de uitvoeringsfase aanzienlijk.

 

In eerste instantie zouden er 30 woningen/studio’s komen. De eerste inloopavond, waarin de plannen werden gepresenteerd, liep uit in een emotionele bijeenkomst met veel boosheid onder omwonende bewoners. Samen met de bewoners zijn de gemeente en AlleeWonen om de tafel gegaan en tijdens diverse bijeenkomsten. Wat zijn de voordelen en de nadelen van verschillende situaties en opstellingen. Het uiteindelijke plan, met in realiteit 25 woningen/studio’s, werd eind maart gepresenteerd aan de buurt.

 

Stedenbouwkundige Peter van Schie: “Samen met omwonenden is er gewerkt aan het plan. Hoe kunnen we de woningen neerzetten in dit gebied. Waar kunnen parkeergelegenheden het beste worden gesitueerd. Ook de verlichting en het groen van de buitenruimte is in het ontwerp meegenomen. Dat mensen in het begin zo uitgesproken waren in hun mening was heftig te ervaren, maar gelukkig hebben de gesprekken geleidt tot een acceptabel plan. Ik vond het een hele ervaring om dit samen met de omwonenden te doen en het was erg interessant hoe de gesprekken zijn verlopen.”

 

Projectmanager Egon van Ineveld vertelt hoe de procedure nu verder gaat: “Het heeft allemaal wat langer geduurd dan verwacht, maar de samenwerking met de buurtbewoners is wel positief geweest. Ik verwacht, dat de aanvraag van de omgevingsvergunning half april wordt ingediend en eind april wordt verleent, waarbij het algemeen bekend wordt gemaakt op www.breda.nl/gemeente/nieuws/bekendmakingen. Er is een bezwaartermijn van 6 weken. Wanneer de eventuele gegronde bezwaren zijn afgehandeld, kan in de zomer begonnen worden met het bouw- en woonrijp maken van het terrein. Dan kunnen de woningen worden geplaatst en kan de buitenruimte worden ingericht. De nieuwe bewoners zouden dan in het najaar hun intrek kunnen nemen.”

 

Buurtbewoner dhr. De Bruijn kan zich wel vinden in het plan, dat teruggebracht is naar 25 woningen. Dhr. De Bruijn: “Ik ben blij dat het wel laagbouw blijft. Een sociaal eiland met plaats voor 1 op 1 parkeerplaats moet voldoende zijn. Meer sociale woningbouw is zeker nodig. De onbekendheid maakt, dat omwonenden er schrik van hebben. Ik vond de infobijeenkomsten erg positief. Er is voldoende openheid van zaken gegeven en onze eigen plussen en minnen en het draagvlak in de wijk zijn serieus opgepakt.”

 

Wethouder Patrick van Lunteren (jeugd, wonen en wijken), die deze laatste inloopavond ook bezoekt, vindt het uiteindelijke ontwerp, waar samen met de bewoners naar is gewerkt, een verbetering van het eerste ontwerp. Hij vindt de prijs/kwaliteit verhouding van de woningen goed en is blij dat het uiteindelijk zo is geworden. 


Prefab woningen in Kesteren
Zo komen de woningen/studio`s er uit te zien


Prefab woningen in Kesteren
Een voorbeeld hoe de woning/studio kan worden ingericht


Prefab woningen in Kesteren
Omwonenden in gesprek met gemeente, architecten, en Allee Wonen bij de presentatie


Prefab woningen in Kesteren
Wethouder van Lunteren in gesprek met een omwonende

Terug naar de vorige pagina