Op naar vijf jaar Repair Cafes in Breda

Geplaatst op: 20-12-2017 21:14
In navolging van een initiatief van Martine Postma in Amsterdam werden in maart 2013 in Breda ook de eerste drie Repair Cafés geopend.

Bijeenkomsten van enthousiaste vrijwilligers die met hun deskundigheid de bezoekers willen helpen met het repareren van hun kapotte spullen. Dit als milieuvriendelijk alternatief voor de wegwerpmaatschappij mentaliteit die de afvalberg alleen maar groter maakt. Hun kennis willen ze aan elkaar en de bezoekers overdragen zodat het woord “repareren” weer terug komt in het woordenboek en het denken van de mensen. De hulp wordt kosteloos aangeboden; een vrijwillige bijdrage is welkom. Benodigde onderdelen en materialen moeten de bezoekers wel zelf aanschaffen/betalen. Zo worden ook de mensen met een kleine beurs ondersteund door ze voor een kostbare reparatie of de aanschaf van nieuw te behoeden.

De Stichting Tientjes en Transition-Town Breda maakten zich sterk voor deze eerste Repair Cafés in Breda en ook Werk aan de Wijk richtte met de mensen die ze al begeleidde een keer per maand een Repair Café in. Was er in het begin nog samenwerking en uitwisseling van vrijwilligers en ervaringen, steeds meer gaat nu elk Repair café zijn eigen weg, bij voorkeur onder de eigen vlag.

Er volgden meer Repair Cafés in Breda in de wijken Heuvel, Haagse Beemden, Tuinzigt, Wolfslaar, Ginneken en Princenhage soms met het doel als organisatie goede sier te maken met dit maatschappelijke initiatief en/of een gemeenschapsruimte uit te baten. Zeker als deze doelen te veel op de voorgrond stonden waren deze Repair Cafés, als ze al van de grond kwamen, geen lang leven beschoren. Voor de vrijwilligers blijkt de belangrijkste bindende factor steeds weer dat het leuk, leerzaam en gezellig moet blijven.
Het Repair café in het Centrum Heksenwiel in de Haagse Beemden is hier een goed voorbeeld van: Dit is het enige Repair Café dat puur door een groep vrijwilligers georganiseerd wordt en ook het enige Repair Café in Breda dat ruim in zijn vrijwilligers zit. Voor veel van de andere Repair Cafés in Breda blijft het woekeren met de schaarse vrijwilligers, vooral op (elektro-)technisch gebied. Het geheel los van elkaar willen werken wreekt zich hierbij ook, want van bij elkaar invallen is eigenlijk nooit sprake. Wel zijn er enkele vrijwilligers die zich zo goed in het concept kunnen vinden dat ze aan meerdere Repair cafés meewerken.

Lees verder bij Het Stadsblad Breda

Repair Cafe


Terug naar de vorige pagina