Repair Cafe laat spullen langer leven

Geplaatst op: 06-01-2018 21:02
In maart 2013 worden in Breda de eerste Repair Cafés geopend. Deze reparatiecafés willen een ommekeer teweeg brengen in het gemak waarmee mensen apparaten die niet meer werken weggooien. In principe is de hulp door de deskundigen van het Repair Café gratis. Als er voor een defect apparaat nieuwe onderdelen nodig zijn, dan betaalt de eigenaar ervan de rekening. Uit dankbaarheid stoppen de meeste bezoekers van het reparatiecafé een bedrag in de collectepotjes die op elke werktafel staan.
Repair Café
Er zijn op dit moment vier wijken met een Repair Café: Haagse Beemden, Doornbos-Linie, Princenhage en Biesdonk. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat de Repair Cafés kennis en/of mankracht uitwisselen, maar dat blijkt niet te gebeuren. Wel helpen de deskundigen binnen één Repair Café elkaar: wat de een niet weet, weet de ander. Bij Repair Café Haagse Beemden is er iemand verantwoordelijk voor het reparatiemateriaal dat vaak ook tweedehands is.
Repair Café
Tijdens het repareren kunnen de bezoekers meekijken. Daar steken de meesten wat van op. Nu eens bestaat de reparatie uit het uitleggen hoe het apparaat werkt. Dan weer wordt een schakelaar vervangen of op een resetknop gedrukt. In een paar gevallen is herstel niet mogelijk. Het apparaat is dan zo ingepakt dat de reparateur nergens bij kan. Een haardroger is daar een voorbeeld van.
Repair Café
Het is hollen en stilstaan wat betreft het aantal bezoekers. Op zaterdag 6 januari is het niet echt druk in het Repair Café op Centrum Heksenwiel. Toch komen er 23 mensen met een defect elektrisch apparaat, 3 met een computerprobleem, 3 met vragen over naaimachines en kledingreparatie. Een kleine greep uit de reparaties: radio met leeggelopen batterijen die zijn gaan lekken, een lek drijvertje van een koffiezetapparaat, naaimachine met draadspanningsproblemen, lamp met kapotte schakelaar, slecht vastgesoldeerde connector van audiobox, ontbrekende handleiding wekkerradio, verstopte stofzuigerslang, laserprinter die toner niet herkent, oude pc waar geen Windows 10 op past, inkjet printer met cartridges van onbekend merk, overbelaste slowjuicer,
Repair CaféTerug naar de vorige pagina