Cultuur proeven uit Afghanistan

Geplaatst op: 19-01-2018 19:23
Bij Ontmoetingscentrum De Sleutel wordt er ongeveer om de vier weken gezamenlijk gegeten. Om letterlijk te proeven van elkaars cultuur en elkaar beter te leren kennen. Vaak staat er een maaltijd uit een ander land op het menu en af en toe een puur Nederlands gerecht. De deelnemers zitten gezellig met z’n allen aan de grote tafel met de witte en turquoise stoelen. Eenieder betaalt € 5,00 voor het eten. Eén van de vrouwen doet de boodschappen en kookt een maaltijd.
Cultuur proeven uit Afghanistan
Op 19 januari eten er twee vrouwen uit Somalië mee, één uit Aruba, één uit Engeland, twee uit Marokko, vijf uit Nederland en ook twee Nederlandse mannen. Het is een multicultureel gezelschap en dat is ook de bedoeling. Er staat qabili palau op het menu, het nationale gerecht van Afghanistan. Tijdens het eten wordt er gezellig gekletst, meestal in het Nederlands, al valt er nu en dan een woord uit een andere taal. Als iedereen genoeg gegeten heeft, drinken ze samen nog een kopje koffie of thee.
Kom ook een keer proeven. Op 2 maart wordt er couscous gemaakt en op 23 maart is er een stamppottenbuffet.
Cultuur proeven uit Afghanistan

Hieronder staat een recept van qabili palau.

Ingrediënten
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 1 ui, gesneden
  • 400 g lamsvlees aan bot (bv. lamskoteletten)
  • 1 eetlepel knoflook, geperst
  • 1 1/2 eetlepel zout
  • 2 liter water
  • 1/2 cup suiker
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kardemom
  • 1/2 kg basmati rijst, min. 4 uur geweekt in koud water
  • 150 g wortelen, geschild en gesneden in reepjes
  • 40 g rozijnen
  • eventueel wat amandelschaafsel als extra garnering
Cultuur proeven uit Afghanistan
Bereidingswijze
  • Verhit 50 ml van de zonnebloemolie in een grote pan, en bak daarin de ui voor 6-8 minuten goudbruin.
  • Voeg het lamsvlees, de knoflook en 1 eetlepel zout toe. Bak het lamsvlees aan alle kanten een paar minuutjes aan zodat het goed dichtgeschroeid is.
  • Voeg het water toe, zet het vuur lager en laat het anderhalf tot twee uur koken tot het vlees net niet van het bot valt. Bewaar een halve mok (125 ml) van de bouillon.
  • Doe de helft van de suiker (20 g) in een sauspannetje op middelhoog vuur. Blijf goed schudden met de pan, terwijl de suiker aan het karameliseren is.
  • Voeg voorzichtig (!) de bouillon toe, zodra de suiker gekarameliseerd is
  • Voeg vervolgens ook de rest van het zout (1/2 eetlepel), 1/2 theelepel garam masala en een snufje kardemom toe. Breng het geheel even aan de kook, haal de gekarameliseerde suiker van het vuur en zet hem opzij.
  • Giet de rijst af, en verwarm de rijst vervolgens 5 minuten in een grote pan (tot hij niet helemaal kookt). Giet de rijst weer af.
  • Schenk het gekarameliseerde suikermengseltje over de rijst, voeg een snufje garam masala en kardemom toe, en schep alles goed om zodat het gelijkmatig door de rijst heen zit.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pannetje, en voeg de wortelreepjes en de rest van de suiker (20 g) toe. Bak dit 5 minuutjes, totdat er een licht gekarameliseerd glimmend laagje over de wortelreepjes zit. Voeg de rozijnen toe en verhit het nog een minuutje. Verwijder de pan dan van het vuur en voeg nog een snufje kardemom toe.
  • Maak de rest van de olie goed heet in een pannetje (tot de damp afkomt). Schenk de olie vervolgens over de rijst.
  • Maak met de steel van een houten lepel om gaten in de rijst te maken (tot de bodem van de pan), zodat de rijst gelijkmatig kan stomen. Bedek de rijst met de wortelreepjes en rozijnen, en leg het lamsvlees er ook bovenop.
  • Dek de pan vervolgens af met een theedoek, en doe daar de deksel van de pan weer bovenop. Bind de ‘flapjes’ theedoek die langs de pan hangen samen bovenop het deksel met een wasknijpertje of zo.
  • Zet de pan op hoog vuur en laat 5 minuten koken. Zet hem daarna nog eens 10 minuten op laag vuur. Doe het vuur uit en laat de pan nog 10 minuten (afgedekt) staan.
  • Haal het lamsvlees, de wortelreepjes en de rozijnen uit de pan, en schep de rijst even een keer goed om.
  • Dit is de karakteristieke manier van opdienen. Bedek de schaal eerst met een laagje rijst. Leg daar het lamsvlees op, en ‘verstop’ het lamsvlees door alle overgebleven rijst daar overheen te doen. Leg bovenop deze rijstberg de wortelreepjes en rozijnen. Bestrooi eventueel nog met amandelschaafsel.
Cultuur proeven uit Afghanistan





Terug naar de vorige pagina