Wandelen in de wijk

Bekom heeft 2 wijkwandelingen voor u op deze website

Wijkwandeling Gageldonk-Kievitsloop en routekaartje Gageldonk-Kievitsloop
Wijkwandeling Kesteren

Natuurwandeling door 4de bergboezem
Plattegrond Haagse Beemden

Verder bestaat er tegenwoordig een Wandelroutenetwerk

Een Wandelroutenetwerk is een netwerk van mooie wandelpaden dat over een bepaald gebied is uitgespreid. Met het Wandelroutenetwerk geniet je van 100% vrijheid en flexibiliteit. Je bepaalt zelf hoe ver je loopt en je kunt dat op ieder kruispunt aanpassen, zonder te verdwalen!

Wat is een Wandelroutenetwerk?

Een Wandelroutenetwerk is een netwerk van mooie wandelpaden dat over een bepaald gebied is uitgespreid. Ieder kruispunt van zo`n wandelpad, heeft een nummer. Deze kruispunten worden `knooppunten` genoemd. Op elk knooppunt kan je kiezen uit minimaal 2 richtingen. Zo kun je zelf bepalen welke kant je op wilt lopen, zonder te verdwalen. De route naar het volgende knooppunt staat aangegeven op stickers of paaltjes met pijlen langs het pad. De route is in beide richtingen te lopen.

Op de kaart

Om het Wandelroutenetwerk te gebruiken heb je eigenlijk geen eigen kaart nodig. Op een aantal strategische startpunten staat een informatiepaneel met overzichtskaart van het betreffende gebied. Deze panelen staan dus niet bij ieder knooppunt, zoals dat bij het fietsroutenetwerk het geval is.

Een plattegrond is dus toch handig om op elk punt in het netwerk én thuis je route uit te kunnen stippelen. Samen met een kaart loop je flexibeler. Je vindt de kaarten van het Wandelrouteroutenetwerk op twee manieren:

•Het hele netwerk staat op de grote routekaart van RoutesinBrabant.nl. 
•Papieren plattegronden zijn te koop bij VVV`s en ANWB-kantoren.

Wandelroute plannen

Op de kaarten en de informatiepanelen staan de afstanden tussen de knooppunten. Zo kun je zelf bepalen hoeveel kilometer je wilt lopen.

Ook kun je vooraf beslissen over wat voor soort wegen je wilt lopen, want ook dat staat aangegeven op de kaarten. Er zijn drie soorten wandelpaden die op de kaart met verschillende kleuren zijn aangegeven: verhard (bruin), onverhard (groen) en laarzenpad (blauw - alleen in Zuidoost-Brabant wordt dit apart vermeld).

Op de grote routekaart van RoutesinBrabant.nl kun je bovendien vinden welke voorzieningen er langs jouw route liggen. Waar kun je koffie drinken? Waar ga je lunchen? Is er misschien halverwege iets leuks voor de kinderen te doen? Selecteer hiervoor eerst de route die je wilt lopen. Selecteer dan daarbij de voorzieningen die je interessant vindt, bijvoorbeeld alle cafés langs de route. Klik op dit voorbeeld van een middellange afstandwandeling door de Drunense Duinen, waarlangs de cafés en restaurants te zien zijn.

Waar zijn wandelroutenetwerken?

Het is de bedoeling dat heel Brabant één groot wandelroutenetwerk wordt. Daar wordt hard aan gewerkt, maar zo ver is het nog niet. Het grootste aaneengesloten netwerk ligt in Zuidoost-Brabant. Het netwerk heeft hier een totale lengte van 2600 kilometer door 21 gemeentes. Kaartjes van het gebied zijn gebundeld in een handig mini-klappertje.

Ook in het zuiden van West- en Midden-Brabant liggen grote aaneengesloten wandelnetwerken. Hierdoor is het hele zuiden van de provincie al aan elkaar gerijgd. In de noordelijke helft van Brabant (en het uiterste westen) zijn de wandelroutenetwerken nog in ontwikkeling. Behalve in Uden/Landerd en de Drunense Duinen, waar de netwerken wel al klaar zijn. Op de grote routekaart van RoutesinBrabant.nl zie je precies waar je al kunt wandelen.
Achter SCC `t Kraaienest vind u een paaltje op de Burgstse Dreef met een route.
Op dit moment hebben de regio’s rondom Brabant nog geen wandelnetwerken ontwikkeld. Alleen het Noord-Limburgse Sevenum heeft een knooppuntennetwerk: het KnopenLopen netwerk dat aansluit op de netwerken in Helenaveen en Deurne.

Groene Haltes

Busmaatschappij Hermes heeft in Zuidoost-Brabant 71 Groene Haltes aangemerkt. Deze bushaltes liggen direct aan het Wandelroutenetwerk of heel dichtbij. In het laatste geval leidt een bewegwijzerde route je naar het dichtstbijzijnde knooppunt in het Wandelroutenetwerk. Op deze manier kun je met de bus naar het begin van je route. Ergens anders stap je dan weer op de bus naar huis.

De Groene Haltes zijn binnenkort te vinden op de grote routekaart van RoutesinBrabant.nl. en staan aangegeven op de kaarten in het klappertje van het Wandelroutenetwerk Zuidoost-Brabant.

Tips of klachten

Het Wandelroutenetwerk is met zorg uitgezet. Toch kunnen er bordjes kapot gaan of zelfs verdwijnen; er kunnen fouten staan op de routekaarten of je ervaart andere ongemakken. Help ons om de routes goed te onderhouden door je tip of klacht aan ons door te geven. Via onze Meldpunt-pagina kun je aangeven waar de verbetering nodig is. Alvast bedankt!